Ska du göra en gratis skylt eller beställa en professionell?

När det behövs en skylt kanske du tänker att det går alldeles utmärkt med en pappersutskrift som du laminerar. Detta blir ju i stort sett helt gratis och kan fungera fint när det mest ska vara en vägledande tillfällig skylt inomhus.

Men om du behöver något lite mer avancerat som ljusskyltar som syns i mörker eller något som utstrålar seriositet och professionalitet är det inte säkert att din gratis hemmagjorda skylt gör jobbet. Den kan till och med få negativ effekt!

Skillnaden mellan en hemmagjord och professionell skylt

Att göra en egen skylt gratis är inte samma sak som att ladda ner en framtidsfullmakt gratis. Visst kan du hitta fina gratisbilder att dekorera din skylt med. Men om du inte har tidigare erfarenhet av att designa skyltar är risken stor att detta kommer att märkas.

En hemmagjord skylt ser sällan professionell ut. Detta även om den kan vara fin. Om det ska vara skyltar för företag så är det inte säkert att den där hemmagjorda looken kommer att fungera. Då är det mycket bättre att få skyltarna gjorda i samma material och med samma stil.

Några viktiga skillnader är:

  • Professionella skyltar har bättre hållbarhet
  • Skyltar av proffs kan ha effekter som gör dem bättre synliga
  • Hemmagjorda skyltar ser hemmagjorda ut
  • Det är svårt att göra exakta skyltar för hand på egen hand
pappersskylt
Det här ser ju inte så professionellt ut…

Du kan spara pengar på att göra lite själv

För många är förstås tanken att det blir mycket billigare att göra en egen skylt. Beroende på vad din tid är dig värd så kan detta vara sant. Men du kan faktiskt göra egen skylt online och spara pengar på själva designen. Detta blir en bra lösning då du inte behöver en mer avanceras ljusskylt eller neonskylt men ändå vill att det hela ska se proffsigt ut.

Har du tid att snickra skylt?

En viktig fråga i sammanhanget är om du verkligen har tid för att sitta och göra en eller flera skyltar. Saker som att sätta ihop möbler själv ses som en form av vardagskompetens. Det här tänket är något som kan leda till att du får för dig att det är värt att lägga flera timmar på att göra skyltarna själv och spara pengar på detta.

Men frågan är förstås vad du vill lägga din tid på och den frågan måste du ställa. För om du kan få en riktigt fin skylt som håller till ett bra pris är det kanske bättre än att spara pengarna på att lägga tiden på att göra det själv.

Företag behöver professionella skyltar

För företag och organisationer borde det inte vara någon fråga överhuvudtaget. Såvida ni inte har en anställd som har skylttillverkning som hobby är det mycket bättre att lägga ut uppdraget på ett företag som vet vad de sysslar med.

Detta gäller även för enklare skyltar på kontoret. Det ser mycket bättre ut när regler och varningar finns på seriösa skyltar av fina material och med text som inte försvinner om det stänker vatten eller kaffe på skylten!