Framtidsfullmakt gratis – Var finns det framtidsfullmakt mall gratis?

Det är inte alls svårt att hitta gratis framtidsfullmakt mall online. Idag är det vanligt att juristbyråer och juridiska dokument tjänster online ger dig PDF att ladda ner. Det rör sig om standarddokument med de fält som du behöver fylla i för att skriva en framtidsfullmakt. Men är det säkert att använda en framtidsfullmakt gratis online?

Vad är en framtidsfullmakt?

Först och främst måste vi reda ut vad en fullmakt för framtiden är. Det rör sig om ett dokument som är till för en tid då du inte själv aktivt kan ge ditt medgivande eller tvärtom. För äldre personer eller dig som lider av en sjukdom som kan bli värre inom kommande månader och år är det smart att ha den här typen av fullmakt.

Med en framtidsfullmakt ger du den fullmäktige rätten att:

 • Fatta ekonomiska beslut för dig
 • Fatta sociala beslut för dig

Om du är i ett läge då du inte kan kommunicera din vilja så kan den fullmäktige, alltså personen du ställer ut din fullmakt på, tala för dig. Han eller hon kan skriva under dokument och säga ja eller nej till allt från var du ska bo till vilka medicinska behandlingar du ska få.

Vad ska finnas med i en framtidsfullmakt blankett?

Det finns vissa lagliga krav på hur en framtidsfullmakt ska se ut. Om du väljer framtidsfullmakt gratis i form av ett dokument du laddar ner online så är det viktigt att den är utformad enligt reglerna som finns i Sverige.

Fullmakten ska:

 • Vara skriftlig
 • Skrivas av dig då du är minst 18 år gammal
 • Tala om vem som blir fullmaktshavare
 • Visa tydligt att det rör sig om en framtidsfullmakt
 • Tala om när och hur fullmakten gäller, till exempel om du inte längre kan kommunicera i tal och skrift
 • Bevittnas av två myndiga personer som inte kan vara du
 • Tala om vilka villkor som kan finnas för fullmakten

Den sista punkten är inte alltid så enkel att förstå om du inte är väl insatt i juridik. Det kan hända saker som påverkar hur framtidsfullmakten fungerar då den väl behövs. Det är på grund av detta som det inte alltid är så smart att använda en framtidsfullmakt mall som är gratis.

Du kan dra nytta av juridisk rådgivning och hjälp av jurist med att bena ut särskilda villkor som bör vara med i din framtidsfullmakt blankett.

Det här kan inte jämföras med saker som att ladda ner Youtube filmer eller att hitta gratis bilder att ladda ner. Det är precis lika lätt att få fatt i gratis framtidsfullmakt dokument, men du har ett mycket större ansvar vad gäller innehållet och dess juridiska implikation i framtiden!

signatur

Börja med framtidsfullmakt gratis och ta kontakt med rådgivning

Ett bra sätt att börja på kan vara att ladda ner en framtidsfullmakt mall gratis för att med hjälp av denna komma fram till vilka frågor som finns. När du diskuterar saken med familj eller vänner så inser du att det gäller att ställa vissa villkor.

Då är det dags att få professionell juridisk rådgivning så att din fullmakt för framtiden kan få perfekt form för dig.

Alternativt så betalar du några hundralappar för en framtidsfullmakt som kommer med tjänsten som gör att du på en gång får fullmakten utformad på rätt sätt. Det här kan faktiskt bli billigare än en framtidsfullmakt blankett som är gratis. Detta eftersom du då inte måste betala mer för rådgivningen.

Börja med gratis konsultation

Låt oss säga att du ändå har fått en framtidsfullmakt mall gratis och nu känner att du har frågor omkring dess format och innehåll. Då kan du leta upp en juridikbyrå online som ger gratis rådgivning. Du kan få konsultation via telefon eller kanske med videosamtal online. Detta är en stor hjälp då du inte ens är säker på om det finns frågetecken för att du helt enkelt inte är så insatt i hur det kommer att fungera längre fram med fullmakten.

framtidsfullmakt mall

När ska du skriva en framtidsfullmakt?

När du skriver en framtidsfullmakt är förstås helt och hållet upp till dig. En del väljer att göra detta i samband med pensionen då det känns som att livet förändras och ålderdomen kommer närmre. Andra gör det då de drabbas av en sjukdom där det finns risk för utveckling av symptom som förhindrar möjligheten att själv fatta beslut och kommunicera på ett fritt sätt.

Frågor och svar om framtidsfullmakter

 1. Ska jag underteckna min framtidsfullmakt?

Ja, du ska underteckna fullmakten och du behöver två underteckningar till för att den ska bli giltig.

 1. Kan barn neka till en framtidsfullmakt?

Det finns situationer då barn till en person som gett en utomstående eller specifik familjemedlem en framtidsfullmakt kan neka till den. Det kan till exempel vara möjligt att säga nej till att fullmaktshavaren sköter bankärenden om det finns skäl till detta.

Dessutom kan det vara så att en framtidsfullmakt som löses in kort efter att den skrivs inte anses vara giltig. Det är bra att veta när du väljer att ladda ner en gratis fullmaktsmall online. Med juridisk rådgivning kan du säkra dig om att den gäller.

framtidsfullmakt mall gratis

 1. Var ska framtidsfullmakten förvaras?

Se till att ha minst två kopior. En kopia bör finnas hos den som ställer ut fullmakten för framtiden. Den andra kopian kan fullmaktshavaren få. Dessutom kan det finnas en kopia till hos en oberoende person eller kanske i ett bankfack.

 1. Vad kostar det att skriva framtidsfullmakt?

Om du låter en jurist skriva fullmakten från grunden kan det gå på allt från någon tusenlapp till flera tusen kronor. Men du kan också få en framtidsfullmakt helt gratis eller för några hundralappar med en bra juridisk tjänst online.

 1. Vad är skillnaden mellan en generalfullmakt och en framtidsfullmakt?

En generalfullmakt är till för situationer då du har intakt beslutsförmåga men av andra skäl inte kan tala för dig själv. Det kan till exempel vara då du ska föda barn eller behöver en annan medicinsk behandling då du kanske kommer att sövas och därmed inte kan tala om vad du vill.

Framtidsfullmakten är för framtida situationer då du inte längre har en intakt beslutsförmåga till exempel då du har drabbats av demens som utvecklas under en längre tidsperiod. Med tanke på detta kanske du vill skriva fullmakt av båda slagen så att du har en trygghet i att någon kan tala för dig då du behöver det.